Over Artoek

Artoek wordt gerund door Martine Bakx. Van origine Industrieel Ontwerper (TU Delft) met een zwak voor kleurrijke, simpele, duurzame ontwerpen.
Motto's "less is more", "what you see is what you get" en consuminderen.

Van 1997 tot 2000 had ik een winkel in de hofbogen van Rotterdam met -deels eigen fabricaat- kinderkamerdingen in vrolijke kleuren.
In 2002 ben ik de webwinkel gestart met strijkprintjes, kettingen, knisperdoekjes en verkleedsetjes. Al snel kwam de focus volledig op verkleedkleren. Het bleek een gat in de markt, buiten het carnavalsseizoen waren er nauwelijks verkleedkleren te vinden en het pastte perfect door de brievenbus waardoor de verzendkosten beperkt bleven. Tien florerende jaren braken aan.
De verkleedcollectie is afgestemd op kinderen tot een jaar of 8, 9. Degelijke kwaliteit, veelal van katoen, wasbaar en one size fits all. Bijna alles is eigen ontwerp. De spullen liet ik maken op een fairtrade naaiatelier in Thailand en door een kleine coöperatie van thuiswerkende vrouwen in Bangladesh.

Op tv in 2007 met beide dochters:
In 2012 was de markt totaal veranderd. Dat er concurrentie bij zou komen was logisch. Dat de concurrentie met gratis verzenden en retourneren onder de kostprijs dook en de wet webwinkels verplichtte om geld inclusief gemaakte kosten terug te geven niet. Ik zette de webwinkel op een laag pitje, stapte over op simpele saas-software (Luondo), stopte met ontwerpen van nieuwe producten en kocht enkel de hardlopers nog opnieuw in. Met de verwachting dat de markt vanzelf wel weer zou normaliseren; concurrenten kunnen geen jaren achtereen verlies blijven draaien en die retourregels zijn zo idioot dat ze snel aangepast zullen worden...
Ik maakte een spel, verzamelde huis-, tuin- en keukentips op een blog en maakte er een boek van. Met de jongste dochter startte ik een youtube-filmkanaal met instructiefilmpjes.

Zomer 2019 kondigde de webwinkelhost aan dat ze ging stoppen. De markt met de grote omzetgedreven platforms was niet zoals verwacht genormaliseerd, integendeel. Met pijn in mijn hart besloot ik om de voorrraad niet meer aan te vullen. De coöperatie in Bangladesh, die bestond uit vrouwen die kostwinner zijn voor hun gezin en die het naaiwerk combineerden met zorgtaken, was toch al zo goed als terziele door de steeds kleiner wordende orders. Zolang de voorraad strekt; stoffen producten.
Met Corona en de scholensluiting viel de verkoop helemaal stil. Ik heb de winkel desondanks overgezet naar nieuwe software met de bedoeling de collectie te vervangen door naaipatronen. De vrijgekomen tijd gaat op aan de heksenjacht op foto's. Mocht je juridische hulp nodig hebben, ik help graag.

In de media in het papieren tijdperk. (Wordt niet meer bijgehouden en linkjes werken niet meer).


 Mastodon

Geen verzendkosten bij bestellingen > €65,- (Europa €95,-)
Op werkdagen binnen 24 uur verzonden.

VERZEND & RETOUR

F.A.Q.

CONTACT

OVER ARTOEK

VOORWAARDEN

KIEKJES

NAAIPATRONEN

KNUTSELTIPS

WASVOORSCHRIFTEN