Over Artoek

Artoek wordt gerund door Martine Bakx. Van origine Industrieel Ontwerper (TU Delft) met een zwak voor kleurrijke, simpele, duurzame ontwerpen.
Motto's "less is more", "what you see is what you get" en consuminderen.

Van 1997 tot 2000 was er de (stenen) winkel Artoek in de hofbogen van Rotterdam, vol met -deels eigen fabricaat- kinderkamerdingen in vrolijke kleuren.
Na verkoop van deze winkel is in 2002 de webwinkel gestart met strijkprintjes, kettingen, knisperdoekjes en verkleedsetjes. Al snel kwam de focus volledig op verkleedkleren. Het bleek een gat in de markt, buiten het carnavalsseizoen waren er nauwelijks verkleedkleren te vinden en het pastte perfect door de brievenbus waardoor de verzendkosten beperkt bleven. Tien florerende jaren braken aan.
De verkleedcollectie is afgestemd op kinderen tot een jaar of 8, 9. Degelijke kwaliteit, veelal van katoen, wasbaar en one size fits all.
Bijna alles is eigen ontwerp en de spullen werden gemaakt op een fairtrade naaiatelier in Thailand en door een kleine coöperatie van thuiswerkende vrouwen in Bangladesh.

Op tv in 2007 met beide dochters:
In 2012 was de markt totaal veranderd. Dat er concurrentie bij zou komen was logisch. Dat de concurrentie met gratis verzenden en retourneren onder de kostprijs dook en de wet webwinkels verplichtte om geld (inclusief gemaakte kosten) terug te geven niet. De webwinkel werd op een laag pitje gezet; er werd overgestapt op simpele saas-software, er werden geen nieuwe producten meer ontwikkeld en alleen de hardlopers werden nog opnieuw ingekocht. Er werd afscheid genomen van het naaiatelier in Thailand.
Met de verwachting dat de markt vanzelf wel weer zou normaliseren; concurrenten kunnen geen jaren achtereen verlies blijven draaien en die idiote retourregels zullen teruggedraaid worden...
Artoek maakte een spel. Artoek verzamelde huis-, tuin- en keukentips op een blog en maakte er een boek van. En er kwam een youtube-filmkanaal met instructiefilmpjes.

Zomer 2019 kondigde Luondo (winkelsoftware) aan dat ze gingen stoppen. Het moment waarop ik me realiseerde dat ik in 2012 beter de webwinkel had kunnen verkopen omdat de markt met de grote omzetgedreven platforms inmiddels volledig verpest is. Met pijn in mijn hart besloot ik om geen spullen meer in te kopen. De coöperatie in Bangladesh, die bestond uit vrouwen die kostwinner zijn voor hun gezin en die het naaiwerk combineerden met zorgtaken, was toch al zo goed als terziele door de steeds kleiner wordende orders.
Toen kwam Corona met de scholensluiting en viel de verkoop helemaal stil. Ik heb de winkel toch nog maar overgezet naar nieuwe software en ben bezig met naaipatronen van de niet meer leverbare items.
Zolang de voorraad sterkt, nog stoffen producten. Misschien dat de productie ooit, bij gezonde marktomstandigheden, weer opgestart wordt.

In de media in het papieren tijdperk. (Wordt niet meer bijgehouden en linkjes werken niet meer). 

Geen verzendkosten bij bestellingen > €55,- (Europa €85,-).
 Op werkdagen binnen 24 uur verzonden.

VERZEND & RETOUR

F.A.Q.

CONTACT

OVER ARTOEK

VOORWAARDEN

KIEKJES

PATROONTEKENEN

KNUTSELTIPS

WASVOORSCHRIFTEN